
F.F.I.T.L.
15 dec. 2022
Guvernul Romaniei a aprobat Strategia Nationala Strategia națională privind îngrijirea de lungă durată și îmbătrânire activă pentru perioada 2023-2030. La baza acestei startegii sta un document redactat impreuna cu Banca Mondiala in cadrul Acordului de servicii de asistență tehnică rambursabile privind sprijinirea operaționalizării reformelor în domeniul protecției sociale în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (P178551).
Ieri Guvernul Romaniei a aprobat Strategia Nationala Strategia națională privind îngrijirea de lungă durată și îmbătrânire activă pentru perioada 2023-2030. La baza acestei startegii sta un document redactat impreuna cu Banca Mondiala in cadrul Acordului de servicii de asistență tehnică rambursabile privind sprijinirea operaționalizării reformelor în domeniul protecției sociale în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (P178551).
Aceasta Strategie urmărește creșterea numărului persoanelor vârstnice care reușesc să trăiască o viață independentă cât mai mult timp posibil pe măsură ce îmbătrânesc și îmbunătățirea accesului la servicii adecvate de îngrijire de lungă durată pentru persoanele vârstnice dependente.
România se confruntă cu o îmbătrânire rapidă a populației, având în prezent aproximativ 3,7 milioane de persoane în vârstă de 65 de ani sau mai mult, ceea ce reprezintă aproximativ 19,2 % din populație. Se preconizează că ponderea populației adulte vârstnice din România cu vârsta de 65 de ani sau mai mult va crește și mai mult, ajungând la 27,7 %, până în anul 2050. În aceeași perioadă, se preconizează că ponderea persoanelor în vârstă de 80 de ani sau mai mult va crește de la nivelul actual de 4,8 % la 8,5 %
Ca si obiective urmarite in aceasta strategie enumeram:
consolidarea managementului serviciilor de ingrijire pe lunga durata pentru persoanele vârstnice
continuumului serviciilor de ingrijire pe lunga durata
asigurarea finantarii durabile si îmbunatatirea calitatii serviciilor de ingrijire pe lunga durata
consolidarea fortei de munca pentru serviciile de ingrijire pe lunga durata
promovarea participarii sociale active si demne a varstnicilor
Documentul aprobat de Guvern și elaborat de MMSS cu asistență tehnică din partea Băncii Mondiale prevede măsuri care nu presupun resurse financiare, cum ar fi reglementări legislative și instrumente de lucru pentru coordonarea metodologică a serviciilor publice de asistență socială și implementarea legislației existente, dar și măsuri care presupun asigurarea unor costuri din diverse surse.
Astfel, investițiile în centrele de zi și unitățile de îngrijire la domiciliu, măsuri complementare celor care vor fi finanțate din fonduri europene nerambursabile, vor avea ca principala sursă de finanțare fondurile din PNRR, iar implementarea unor măsuri prevăzute în strategie va fi finanțată de la bugetele locale sau bugetul de stat, în limita sumelor aprobate în legile bugetare anuale.
Atasat se regaseste Comunicatul de presa din partea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale din 14 Decembrie 2022 Anexa H.G. si Studiul de fundamentare elaborat de reprezentatii Bancii Mondiale.